Koleksi Penerbitan

PENERBITAN

12 Feb 2018

Program Bertanak Mengulai: Masakan Rawa

Pada 10 Februari 2018, Dr. Mohd Nazri Bin Zainuddin (Ketua Unit Pusat Sumber, IPG Kampus Ipoh / AJK Persatuan Karyawan Perak), Hj Hamdan Bin Yaakub (Pensyarah Pengajian Melayu / AJK Persatuan Karyawan Perak), En. Megat Mohd Firdaus Bin Megat Ahmad (Juru Fotografi, IPG Kampus Ipoh) bersama 5 orang guru pelatih dari Unit T8 dan T12 telah menyertai Program Bertanak Mengulai: Masakan Rawa bertempat di Teratak Sekondakhati, RPT Haji Tahir, Batu Masjid, Temoh, Perak. Program ini adalah kerjasama di antara Persatuan Jalinan Rao (Rawa) Malaysia (JARO) dan Unit Pusat Sumber IPG Kampus Ipoh. Tujuan program ini adalah untuk mendokumentasikan makanan Melayu Rawa melalui temu ramah, pemerhatian dan memasak sendi masakan tersebut. Antara jenis masakan atau makanan tersebut ialah gulai lemak nangka ikan masin, sambal telur pedas, sambal bilis tempoyak, bubur anak lebah, lepat gebu dan sebagainya. Sebanyak 25 jenis makanan disediakan untuk diambil gambar serta didokumentasikan. 

No comments:

Post a Comment